Vsemogočni vodja

l

Rahela Hojnik Kelenc, direktorica Ljudske univerze Lendava

Nihče od nas se ni rodil z vsemi atributi, ki naj bi jih imel dober vodja. Pravzaprav se pogosto zgodi, da si čevlje vodje obujemo kar čez noč, brez ure predhodnega posvetovanja, učenja ali usposabljanja. Naslednje jutro od nas vsi sodelavci pričakujejo, da bomo znali odgovoriti na vsako njihovo vprašanje, da bomo s čarobno palico v trenutku uredili vse težave, ki pestijo podjetje ali organizacijo in da se bomo z vsemi čudovito razumeli. Pa je temu res tako?

Postati in ostati dober vodja je dolgotrajen postopek in načrtno intrapersonalno delo, polno kompromisov, spreminjanja nekaterih osebnostnih lastnosti in načrtnega izobraževanja, predvsem pa dobrega in načrtnega sodelovanja s kolektivom. Zagotovo v največji meri dobrega vodjo izoblikuje kolektiv, ki mu vodja zna prisluhniti, obenem pa jasno postaviti mejo med zasebnim in poslovnim.

Če bi vprašali vaše sodelavce, kakšen vodja jim je všeč in kakšne lastnosti naj bi imel, bi vam zagotovo vsak od njih naštel drugačne lastnosti, saj vsak posameznik potrebuje ob sebi vodjo zaradi različnih teženj. Medtem ko eni potrebujejo vodjo zaradi jasnih navodil, ga drugi potrebujejo zaradi motivacije in tretji spet zato, da bi razumel njihove osebne stiske in bi jim bil pripravljen prisluhniti.

Vodenje kolektiva je umetnost, ki ji marsikdo med nami ni kos. Dober vodja se ne rodi, ampak se izoblikuje v interakciji s sodelavci in poslovnimi partnerji. Še preden pa si obujete čevlje vodje, se morate zavedati, da pri svojem delu morate biti zgled vsem svojim sodelavcem. Vedno delujte v skladu z malce prirejeno biblijsko resnico: Ne poslušaj me, kaj govorim, glej me kaj delam, saj boste le s svojim zgledom lahko vplival na sodelavce. Pri delu pa naj vam bo vodilo latinski rek »minimum decete libere, cui multum licet« (komur je veliko dopuščeno, ta naj sebi najmanj dopušča). S tem bo zasejal dober in trden temelj vodenja. Čevlji, v katere je stopil, pa mu nikoli ne bodo preveliki.

Vse ostalo potrebno znanje pa si lahko pridobi v programih usposabljanja v projektu Korak, namenjenih vodjem. Več informacij.

Preberite si tudi ostale naše nasvete: