Kakšnih zaposlenih pa si vi želite?

l

Eva Mermolja, direktorica Ljudske univerze Ajdovščina

Prilagodite mentorski sistem vašem podjetju.

Zagotovo ste na to vprašanje v trenutku odgovorili. Kaj pa če vam povemo, da je v vaših rokah moč, da zaposleni uresničijo vaša pričakovanja?

Zaposleni ne bodo sami od sebe ves čas zavzeti, motivirani za delo in pridobivanje novih znanj, v dobrih odnosih z drugimi, pripadni in vse drugo, kar pričakujete od njih. Seveda si takih zaposlenih želite, saj taki zaposleni pomenijo največji doprinos podjetju. Ko pri vaših zaposlenih primanjkuje zavzetosti, kompetentnosti, pripadnosti in spoštljivih odnosov, imate problem.

Dobra novica je, da lahko imate prav vi velik vpliv na to, da vaši zaposleni postanejo takšni, kot si želite.

Kako? Tako kot že skrbno načrtujete, spremljate in izboljšujete druge poslovne procese, se lotite razvoja kadrov.  Z načrtnim pristopom, s ciljno usmerjenostjo, s strokovno podporo boste lahko dosegli neverjetne učinke, ki bodo presegli vaš vložek.

Kljub zavedanju, da so zaposleni največji kapital podjetja, še vedno veliko podjetji ne skrbi za razvoj svojih zaposlenih. Ob drugih nujnih zadevah za razvoj kadrov primanjkuje časa, strokovnega znanja ali motivacije. Šele ko so posledice zapostavljanja razvoja zaposlenih očitne, podjetja ukrepajo, pogosto s hitrimi in nepremišljenimi ter dragimi in neučinkovitimi rešitva

Pri razvoju zaposlenih ni hitrih rešitev. Le sistematično in ciljno usmerjeno delo z zaposlenimi na dolgi rok prinaša pozitivne učinke.

Kadar podjetje nima zaposlene osebe, ki bi se pretežno ukvarjala s kadrovsko funkcijo oz. ji za razvoj zaposlenih primanjkuje časa, se priporoča sodelovanje z zunanjim strokovnjakom. Njegova naloga je, da nudi vso podporo podjetju pri načrtovanju razvoja kadrov ter kasneje izvajanju načrtovanih ukrepov in spremljanju njihovih učinkov. S strokovnim pristopom in učinkovitimi orodji lahko identificira ključne izzive ter v sodelovanju s podjetjem izdela ukrepe za uspešno soočenje z njimi. Pomembno je, da so strokovnjaki v stiku s podjetjem, spremljajo izvajanje ukrepov in njihove učinke.

Načini, kako se v podjetjih lotevajo razvoja kadrov, so različni. Kakšen pristop k razvoju kadrov bo podjetje izbralo, je odvisno od številnih dejavnikov. Podjetja so si med sabo zelo različna in prav je, da je vsak pristop povsem prilagojen posameznemu podjetju. Najprej pa je na strani podjetja, da naredi prvi korak k razvoju kadrov. Ta je najtežji, ker od odločevalca zahteva prevzemanje odgovornosti in priznanje, da je razvoj zaposlenih v veliki meri odvisen prav od njega. Drugi, tretji in nadaljnji koraki so ob pravi zavezanosti in strokovni podpori mnogo lažji. Zato le pogumno naredite prvi korak, pa boste kmalu lahkotneje stopali skupaj z vašimi zaposlenimi v pravo smer.

Preberite si tudi ostale naše nasvete: