Ko te Covid potisne v vlogo voditelja

l

Rebeka Dečman in Stanislav Žlof, Ljudska univerza Celje

Raziskovalno podjetje Global Language Monitor je novembra letos objavilo raziskavo, v kateri so analizirali najpogosteje uporabljene besede v letu 2020. Gotovo ni težko ugotoviti, katera se je znašla na prvem mestu. Zagotovo je bilo letošnje leto v znamenju CORONA virusa. Trdimo lahko, da med nami ni osebe, ki tako ali drugače ne bi občutila sprememb, ki jih je prineslo to obdobje. Odprla so se številna nova vprašanja, ki zadevajo tako naše poklicno kot osebno življenje. Izobraževanja, ki smo jih mogoče še prejšnji teden načrtovali za izvedbo v učilnicah, smo bili v naslednjem trenutku primorani izvesti na daljavo. Vsak zase in vsi skupaj se srečujemo z novimi situacijami v življenju. Prišli smo do točke, kjer smo se vsi znašli v vlogi vodje v različnih situacijah in okoljih. Ljudska univerza Celje je konec novembra in v začetku decembra pripravila webinar z naslovom Ko te COVID potisne v vlogo voditelja. Štirje karizmatični predavatelji so nas nagovorili z aktualnimi temami.

MIRAN MORANO: Ne morem voditi ostalih, dokler ne vodim sebe

»Kdo je učinkovit vodja? Ali imamo svoje poslanstvo? Vodja je kot palec na roki. Biti čakalec ali prijeti stvari v svoje roke? Druge lahko vodim, če prej učinkovito vodim sebe. Dobri cilji bodo obrodili bogato seme

To je nekaj misli in vprašanj, povzetih iz predavanja, ki ga je na webinarju izvedel g. Miran Morano. Na zanimiv način nam je posredoval nekaj praktičnih nasvetov in življenjskih modrosti, ki nam znajo priti prav pri razmišljanju o svoji vlogi voditelja. Osem od desetih vprašanih nima v sebi potenciala voditelja, dva od desetih pa ga imata. Izoblikovati v sebi voditelja je mogoče in če je voditelj v tebi, del tvoje osebne strukture, ga je treba nadgrajevati in dopolnjevati, drugače si v svojem daru voditelja nekaj bistvenega spregledal. Predavanje torej, ki je namenjeno vsakemu izmed nas, da dogradimo v sebi voditelja v katerega nas je postavilo življenje.

MARIJANA KOLENKO: Kako je, ko pozabiš, da si vsem na očeh?

»Dejanja so tista, ki jih najtežje kontroliramo«, je med uvodnimi besedami dejala mag. Marijana Kolenko. Prepričana, da je v teh novih okoliščinah še toliko bolj pomembno, da se vprašamo, kdo smo in kakšni smo kot vodje v teh nepredvidljivih časih, ko se od nas zahteva, da sprejemamo odločitve, čeprav nimamo odgovorov na marsikatero vprašanje oz. pomislek. Med številnimi nasveti, kako lahko podjetja preživijo in uspešno nadaljujejo svoje delo v času CORONA virusa je na vrhu lestvice dobra komunikacija s svojimi zaposlenimi. Nov čas, ki bi ga lahko poimenovali tudi čas video povezav, pa je med drugim odkril številne pomanjkljivosti v naši komunikaciji. Kakšna je naša etika obnašanja pred kamerami, ko pozabimo, da smo vsem na očeh?

PETER BABAROVIČ: Izžarevajte navdušenje in ga prenesite naprej

Zanimivo izhodišče na temo izžarevanja nam je predstavil g. Peter Babarovič. Sprašuje se, ali smo kdaj razmišljali, koliko časa imamo na razpolago. Kakšna razlika je med finančnim in časovnim kapitalom? Vsako jutro, ko se zbudimo, imamo na razpolago 1440 minut časa. Kaj ima omenjen podatek opraviti z navdušenjem, s katerim naj bi izvajali vlogo voditelja, v kateri smo se znašli?

Predavanje je nadvse zanimivo in nas popelje v svet, v katerem je za doseganje določenega rezultata potrebno delati na sebi, saj je to temelj, da bomo kot voditelji druge navduševali za opravljanje svojih nalog.

ZINKA KOSEC: Sam svoj menedžer za dobro počutje

Skrb za dobro počutje pomeni, da smo v stiku s samim seboj in ko sami sebi dajemo vrednost, se naša samopodoba zviša. Nasvet menedžerke za dobro počutje je, da lahko zase največ naredimo, če skrbimo za svojo psihično in fizično kondicijo. Zdravi zaposleni so ključni za uspešno delovanje podjetij, saj se dobro počutje odraža v naši komunikaciji z ostalimi, kar pomeni, da smo manj konfliktni, bolj energični in sproščeni. To lahko dosežemo z zdravim načinom življenja. Kaj je welness kot življenjski slog, kaj pomeni sedeči življenjski slog in kaj vse zajema zdrav življenjski slog, boste izvedeli v predavanju Zinke Kosec.

S tem blogom želimo z vami deliti vsebine, za katere smo prepričani, da so koristne, zanimive in uporabne tudi za vse, ki se webinarja niso udeležili, razmišljajo pa o podobnih temah kot mi. V upanju, da vam bo prispevek prišel prav in v pozitivnem smislu napolnil čas, ki ga preživljamo vsak zase, a vseeno na daljavo povezani z drugimi …

Preberite si tudi ostale naše nasvete: