ZDRAVJE NA DELOVNEM MESTU
Prepoznajte pomembnost zdravja tudi v službi
ŽIVLJENJE V GIBANJU
Aktiven življenjski slog za večjo učinkovitost na delovnem mestu
JEJTE ZDRAVO, UJEMITE GIBANJE PRAVO
Prilagoditev prehrane in gibanja stanju posameznika
ERGONOMIJA PRI DELU Z RAČUNALNIKOM
Prilagoditev delovnega mesta in uporabnika
NE DOVOLITE, DA IZGORITE
Prepoznavanje in preprečevanje stresa in izčrpanosti
URAVNOTEŽITE PREHRANO
Prilagodite si prehrano ob še tako hitrem tempu življenja
KORPORATIVNI VELNES
Z dobrim počutjem na delovnem mestu do boljših rezultatov
Z GLAVO NAD STRES
Razumite stres, da ga boste lahko obvladali
JESTI V KORAKU Z NOVIMI ČASI
Zdrava prehrana, novodobne diete in skrb za gibanje
ŽIVLJENJE V GIBANJU
Aktiven življenjski slog za večjo učinkovitost na delovnem mestu
Vsebina programa
1. Uravnotežena telesna aktivnost na delovnem mestu in izven dela:
- uravnotežena telesna aktivnost za dobro počutje in večjo delovno storilnost,
- dejavniki tveganja za neuravnoteženo telesno aktivnost,
- pozitivni učinki uravnotežene telesne aktivnosti na počutje, delovno storilnost, odnose med zaposlenimi, psihično in fizično pripravljenost na delo, obvladovanje stresa, telesno težo, kakovost življenja idr.
2. Posledice neaktivnega življenjskega sloga na delovnem mestu in izven dela:
- posledice neaktivnega življenjskega sloga: slabše počutje, manjša delovna storilnost, slabši socialni odnosi, slabša kakovost življenja, bolečine, manjši delovni elan, težje obvladovanje vsakodnevnega stresa,
- odprava posledic neaktivnega življenjskega sloga – vključujoč preproste brezplačne vsakodnevne aktivnosti.
3. Vzpostavitev lastnega aktivnega življenjskega sloga na delovnem mestu in doma:
- prevzemanje odgovornosti za aktiven življenjski slog – vsaka aktivnost šteje,
- motivacija – kako vzpostaviti lasten aktiven življenjski slog,
- majhni koraki, pozitivna naravnanost, jasni cilji,
- akcijski načrt: uravnotežena telesna aktivnost za boljše počutje in večjo delovno storilnost.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: zaposlenim, ki delajo na delovnih mestih s hitrim in stresnim delovnim ritmom; v procesu, ki se odvija preko celega dneva in ovira uravnotežen, aktiven življenjski slog; z dolgotrajnim sedečim delovnim slogom, s konstantno stoječim delovnim slogom, v procesu s ponavljajočimi gibi – delo z računalnikom, delo za tekočim trakom; vsem, ki večino delovnega procesa preživijo v avtomobilu; ter vsem z zmanjšano motivacijo za izvajanje aktivnega uravnoteženega življenjskega sloga.
Cilji programa
- Motivirati udeležence za prevzemanja lastne odgovornosti za uravnoteženo telesno aktivnost med delom in izven dela, kar prinaša manj poškodb, bolniške odsotnosti, večjo delovno storilnost, boljše odnose med zaposlenimi idr.,
- razviti osebni akcijski načrt uravnotežene telesne aktivnosti, vpeljati dolgoročne rešitve, kako ostati zvest sam sebi,
- ozavestiti, kako uravnotežena telesna aktivnost veča delovno storilnost in izboljšuje odnose med zaposlenimi – odlična priložnost za izboljšanje socialne klime v podjetju,
- spoznati, kaj pomeni zmerna uravnotežena telesna aktivnost za posameznika – kje dobiti informacije o brezplačnih programih, ki se izvajajo na nacionalnem nivoju in kako dostopati do njih,
- spoznati posledice neaktivnega življenjskega sloga na delovnem mestu in izven delovnega procesa.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- sprejeli uravnoteženo telesno aktivnost kot osebni življenjski slog ter tako sami prevzeli odgovornost za preprečevanje, zmanjšanje ali odpravo posledic neaktivnega življenjskega sloga,
- prepoznali načine uravnotežene telesne aktivnosti,
- prepoznali, kje dobiti informacije o brezplačnih programih uravnotežene telesne aktivnosti, ki se izvajajo na nacionalnem nivoju,
- izboljšali odnos do aktivnega življenjskega sloga,
- spoznali načine obvladovanja stresa z uravnoteženo telesno aktivnostjo,
- prepoznali aktiven življenjski slog kot možnost druženja ter posledično dvig socialne klime v podjetju,
- prepoznali preproste, vsakodnevne načine za zmanjšanje posledic neaktivnega življenjskega sloga,
- prepoznali preventivne načine, ki preprečujejo nastanek posledic sedečega življenjskega sloga,
- prepoznali lastne možne motivacijske načine za začetek in ohranjanje aktivnega življenjskega sloga na dolgi rok.
Način izvajanja
Izvedba programa je interaktivna, s kombinacijo predavanja, primerov dobrih praks, diskusije in brainstorminga. Predstavljeni so primeri aktivnega in neaktivnega življenjskega sloga na delovnem mestu in izven dela, čemur sledi obravnava in delo na konkretnem problemu, vzroku neaktivnega življenjskega sloga ter individualna in skupinska priprava akcijskega načrta aktivnega življenjskega sloga.
JEJTE ZDRAVO, UJEMITE GIBANJE PRAVO
Prilagoditev prehrane in gibanja stanju posameznika
Vsebina programa
1. Dejavniki tveganja za visok krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi:
- opredelitev osnovnih pojmov s področja zdrave prehrane,
- opredelitev dejavnikov tveganja,
- pomen prehrane in gibanja za uravnavanje visokega krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi.
2. Dvanajst korakov zdravega prehranjevanja:
- opredelitev 12 korakov zdravega prehranjevanja,
- ne verjemite vsemu, kar piše na internetu,
- zdrava prehrana ni draga, če veš kako in kaj.
3. Prehrana in stres:
- kako lahko s prehrano zmanjšamo stres,
- sladkarije da ali ne,
- kaj je zdrava izbira za malico, hitro kosilo.
4. Prehrana in »antiage« – popularno, a resnično:
- kako določena hrana vpliva na staranje,
- vpliv prehrane na elastičnost kože, inkontinenco, menopavzo.
5. Prehranska piramida:
- opredelitev prehranske piramide,
- kako oblikujemo piramido prehranjevanja glede na energetske potrebe posameznika.
6. Prehranska dopolnila:
- omega-3 in ostale nenasičene maščobe,
- vitamin D,
- za znižanje telesne teže,
- za čiščenje jeter.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: mladim, ki se šele soočajo s stresom in s tem povezanimi boleznimi; srednji generaciji, ki je že zbolela; starejšim, ki še lovijo slamice upanja, da kolikor toliko zdravi pričakajo upokojitev.
Cilji programa
- Se seznaniti z zdravo prehrano in pravilno uporabo prehranskih dopolnil,
- se naučiti, kako izbrati zdrav in uravnotežen obrok,
- se seznaniti z dejavniki tveganja za visok krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi,
- se naučiti oblikovati piramido prehranjevanja glede na energetske potrebe posameznika,
- razviti individualni pristop za preprečevanje vplivov stresa, zaviranje staranja in znižanje krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi.a
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- izbrali zdravo malico, kosilo, ki ustreza energetskim potrebam posameznika,
- poglobili zavedanje o zdravi in uravnoteženi prehrani ter pomenu gibanja,
- prepoznali dejavnike tveganja za visok krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi,
- z izbiro ustrezne hrane in gibanjem zmanjšali ali omilili stres in vplive staranja,
- razvili individualni pristop za preprečevanje vplivov stresa in zaviranje staranja z izborom ustrezne prehrane in gibanja,
- razvili individualni pristop za zmanjšanje krvnega tlaka, holesterola in sladkorja v krvi.
Način izvajanja
Program je kombinacija predavanja in interaktivnega sodelovanja udeležencev. Udeleženci so aktivno vključeni v pogovor, preko katerega jih izvajalka usmerja, da prepoznajo dejavnike tveganja in ravnanja, ki lahko vodijo do visokega krvnega tlaka, holesterola, sladkorja v krvi, stresa ipd. Nadalje udeleženci razvijejo svoj pristop, prek katerega lahko z izbiro zdrave in energetsko uravnotežene hrane izboljšajo svoje zdravje in počutje.
ERGONOMIJA PRI DELU Z RAČUNALNIKOM
Prilagoditev delovnega mesta in uporabnika
Vsebina programa
1. Ergonomija na delovnem mestu:
- opredelitev ergonomije na delovnem mestu,
- ergonomska priporočila,
- ergonomija pri delu z računalnikom.
2. Obolenja, povezana z dolgotrajnim sedenjem in delom z računalnikom:
- bolečine v vratu,
- boleča ramena, roka, zapestje,
- bolečine v križu,
- boleče vene.
3. Ureditev dela z računalnikom:
- ureditev delovnega mesta po ergonomskih priporočilih,
- prilagoditev delovnega mesta posamezniku in posameznika delovnem mestu,
- postavitev na delovnem mestu.
4. Predstavitev in prikaz:
- vaj za sproščanje,
- vaj za razbremenitev,
- možnosti za aktiven odmor.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: vsem, ki delajo z računalnikom: mladim, ki so šele pričeli z delom in želijo preprečiti obolenja, povezana z dolgotrajnim sedenjem oz. nepravilnim delom z računalnikom; srednji generaciji, ki je že začutila posledice nepravilnega sedenja in dela z računalnikom; starejšim, ki še lovijo slamice upanja, da kolikor toliko zdravi pričakajo upokojitev.
Cilji programa
- Seznaniti se z ergonomijo na delovnem mestu in ergonomskimi priporočili,
- naučiti se urediti delovno mesto za delo z računalnikom po ergonomskih priporočilih,
- seznaniti se z obolenji, povezanimi z dolgotrajnim sedenjem in delom z računalnikom (bolečina v vratu, ramenu, roki, zapestju, boleče vene, oči …),
- seznaniti se s pravilno postavitvijo računalnika na delovnem mestu, vključno z možnostjo ogleda obstoječega delovnega mesta, če je v bližini,
- naučiti se vaj za sproščanje in razbremenitev ter se seznaniti z možnostmi za aktiven odmor.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- na enostaven način uredili delo z računalnikom tako, da je obremenitev in obremenjenost posameznika čim manjša,
- prepoznali obolenja, povezana z dolgotrajnim sedenjem in delom z računalnikom,
- z vajami za sproščanje in razbremenitev znali preprečiti ali omiliti posledice dolgotrajnega sedenja in dela z računalnikom,
- vpeljali aktivne odmore in tako preprečili ali omilili posledice dolgotrajnega dela z računalnikom.
Način izvajanja
Program je kombinacija predavanja in prikazov ter vaj. Udeleženci tekom celotne izvedbe interaktivno sodelujejo v pogovoru in vajah. Predavateljica udeležencem na enostaven način v teoriji in praksi prikaže možnosti za pravilno postavitev računalniške opreme na delovnem mestu. Posamezni prikazi in vaje za razbremenitev in sproščanje so predstavljeni in izvedeni skupaj z udeleženci.
NE DOVOLITE, DA IZGORITE
Prepoznavanje in preprečevanje stresa in izčrpanosti
Vsebina programa
1. Opredelitev stresa in izgorelosti:
- osnovna opredelitev stresa,
- kako sta povezana stres in izgorelost,
- opredelitev izgorelosti.
2. Opredelitev petih faz, ki vodijo do izgorelosti:
- čilost,
- utrujenost,
- preutrujenost,
- izčrpanost, ujetost,
- adrenalna izgorelost.
3. Preprečevanje izgorelosti:
- spoznavanje metod in tehnik za preprečevanje izgorelosti,
- kako izbrati ustrezno metodo in tehniko,
- prikaz in preizkus izbranih tehnik.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: zaposlenim, ki imajo veliko dela v nepredvidljivih situacijah; se spopadajo z zahtevnejšimi življenjskimi situacijami (zdravniki, policisti, učitelji, vodje); so pogosto izpostavljeni časovnim pritiskom (oddaje poročil, izdajanje novic, pisanje odločb itd.); pri sebi opažajo lastnosti perfekcionizma.
Cilji programa
- Se seznaniti s stresom in izgorelostjo,
- naučiti se prepoznati pretirano izčrpanost in/ali izgorelost pri sebi in korake, ki vodijo do izgorelosti,
- ozavestiti dejavnike, ki vodijo do izgorelosti,
- naučiti se skrbeti za svoje zdravje in počutje,
- biti opolnomočen za samozaščito v zahtevnih delovnih situacijah.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- prepoznali morebitno izgorelost,
- pravočasno preprečili pretirano izčrpanost in/ali izgorelost,
- uporabili ustrezne metode in tehnike, ki pomagajo pri preprečevanju pretirane izčrpanosti in/ali izgorelosti,
- sami prevzeli skrb za svoje zdravje in počutje.
Način izvajanja
Izvedba programa je zasnovana tako, da je četrtina predavanje, ostalo je praktična delavnica. Udeleženci so aktivno vključeni v pogovor, preko katerega jih predavateljica usmerja, da pridejo do zaključkov oziroma rešitev. Delo poteka individualno, skupinsko ali v parih, učijo se skozi neposredno izkušnjo in povratno sporočilo, ki ga od ostalih udeležencev in predavateljice prejmejo takoj po izvedbi različnih vaj.
URAVNOTEŽITE PREHRANO
Prilagodite si prehrano ob še tako hitrem tempu življenja
Vsebina programa
1. Zdrava hrana:
- kaj je to zdrava hrana (ne glede na način prehranjevanja),
- kako vpliva hrana na počutje ter na uspešno in učinkovito delo,
- je zdravo prehranjevanje res bistveno dražje od manj zdravega,
- ali obstaja zdravo sladkanje in kako se posladkati brez slabe vesti.
2. Uravnotežena prehrana:
- kdaj je naša prehrana uravnotežena,
- dobra in slaba živila,
- uradne prehranske smernice,
- makrohranila in mikrohranila,
- kaj sestavlja individualne dnevne energijske potrebe posameznika in kako jih ugotovimo.
3. Načini priprave hrane v hitrem tempu življenja:
- prednosti in slabosti različnih načinov prehranjevanja ter kako si prilagoditi jedilnik,
- primerjava zdravega zajtrka za različne načine prehranjevanja,
- praktični prikaz priprave zajtrka in degustacija.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: zaposlenim, ki imajo številne delovne in druge obveznosti ter vsakodnevno zapolnjen urnik; posameznikom, ki želijo poskrbeti zase kljub hitremu tempu življenja.
Cilji programa
- Spoznati, kako zdrava, uravnotežena prehrana vpliva na počutje ter uspešno in učinkovito delo,
- se seznaniti s praktičnimi napotki za enostavno in sprotno organizacijo prehranjevanja in priprave obrokov,
- naučiti se prilagajanja prehranjevalnih navad in izbire živil lastnim potrebam,
- osvojiti načine zdravega prehranjevanja, primerne tudi za tiste, ki so v časovni stiski,
- opremiti se z napotki za obvladovanje izdatkov za prehrano ob hkratni skrbi za izbiro kakovostnih živil.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- organizirali in izvedli zdrav in uravnotežen način prehranjevanja kljub obveznostim doma in v službi,
- prehrano prilagodili svojim potrebam,
- poskrbeli za kakovostno izbiro živil brez prevelike obremenitve za družinski proračun,
- pripravili zdrav zajtrk in se bolj zdravo sladkali.
Način izvajanja
Program se bo izvajal kot kombinacija predavanja in aktivnega dela udeležencev, na katerem bo večji poudarek. Aktivno delo udeležencev vključuje individualno delo, delo v parih in skupinah, preko katerega bodo vodeni, da podajo svoje mnenje, predloge, ideje. Uporabljene bodo različne »ice-breaking« metode in druge metode ter pripomočki, kot so filmi, lističi post-it, plakati, delovni listi ipd.
KORPORATIVNI VELNES
Z dobrim počutjem na delovnem mestu do boljših rezultatov
Vsebina programa
1. Korporativni velnes:
- kaj je korporativni velnes,
- kako korporativni velnes pripomore k boljšemu zdravju in zadovoljstvu zaposlenih.
2. Področja korporativnega velnesa:
- fizično področje: prehrana, gibanje, osebna higiena,
- mentalno področje: fokus, kreativa, balans,
- čustveno področje: čustvena stanja, stabilnost,
- socialno področje: odnosi na delovnem mestu,
- duhovno področje: namen in smisel dela in življenja.
3. Majndnes (mindness), čuječnost (mindfullness) in selfnes (selfness):
- kaj je majndnes, čuječnost in selfnes,
- navezava na zdravje in počutje zaposlenih.
4. Oblikovanje stabilne osebnosti, ki je angažirana za delo:
- definicija stabilne osebnosti,
- tehnike sproščanja na delovnem mestu.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: zaposlenim, ki jih skrbi za svoje zdravje; se zavedajo pomena dobrega počutja in zadovoljstva pri delu; iščejo načine za zmanjšanje rutinskosti na delovnem mestu; se želijo bolje povezati v skupini; želijo bolje poskrbeti zase in za sodelavce.
Cilji programa
- Ozavestiti pomen zadovoljstva in počutja na delovnem mestu,
- naučiti se skrbeti za svoje zdravje, počutje, zadovoljstvo in motivacijo,
- razumeti, kaj je stabilna osebnost in kako sami preko skrbi zase postanemo stabilnejši in zanesljivejši,
- spoznati korporativni velnes in kako lahko preko korporativnega velnesa poskrbimo za svoje zdravje in počutje,
- osvojiti tehnike sproščanja na delovnem mestu, prikazane na konkretnih primerih.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- prepoznali področja, na katerih potrebujejo podporo (fizično, čustveno, mentalno, socialno ali duhovno),
- izbrali ustrezne tehnike sproščanja, ki ustrezajo izbranemu področju,
- z uporabo pridobljenega znanja izboljšali zadovoljstvo in počutje na delovnem mestu,
- sami prevzeli skrb za svoje zdravje, počutje, zadovoljstvo in motivacijo.
Način izvajanja
Izvedba programa je zasnovana tako, da je četrtina predavanje, ostalo je praktična delavnica. Udeleženci so aktivno vključeni v pogovor, preko katerega jih predavateljica usmerja, da pridejo do zaključkov oziroma rešitev. Delo poteka individualno, skupinsko ali v parih, učijo se skozi neposredno izkušnjo in povratno sporočilo, ki ga od ostalih udeležencev in predavateljice prejmejo takoj po izvedbi različnih vaj.
Z GLAVO NAD STRES
Razumite stres, da ga boste lahko obvladali
Vsebina programa
1. Osnovno o stresu:
- kaj je stres in kako ga prepoznamo,
- kaj se dogaja v nas, ko telo doživi stresni odziv (boj ali beg),
- kako stres vpliva na telo, psiho in vedenje.
2. Kaj lahko naredimo kot posameznik, da se stresu izognemo ali ga omilimo:
- formula stresa: tri področja, na katerih lahko delujemo preventivno – stresorji, dojemanje stresa, odziv,
- strategije spoprijemanja s stresom: kaj lahko storimo kot posamezniki.
3. Tri hitre sprostilne tehnike:
- stisni-sprosti,
- položaj moči,
- sprostilni dih.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: vsem, ki se srečujejo s fizičnim in psihičnim stresom v svojem delovnem okolju ali zasebnem življenju. Glede na to, da bi danes težko našli človeka, ki živi brez negativnega stresa, je program namenjen tako direktorjem, kot tudi vsem ostalim zaposlenim.
Cilji programa
- Razumeti stres in njegov vpliv na telo, psiho in vedenje ter prepoznati stres pri sebi,
- prepoznati vzroke, ki pri posamezniku sprožijo stresni odziv (stresorji),
- spoznati tri področja, na katerih lahko delujemo proti stresu,
- se seznaniti z napotki, kako lahko proaktivno delujemo, da bo stresa manj,
- naučiti se tri hitre sprostilne tehnike.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- razumeli, kaj je stres,
- spoznali simptome stresa in jih prepoznali pri sebi,
- razumeli, kaj se dogaja v telesu posameznika, ko se sproži stresni odziv (boj ali beg), in kakšne so posledice na naše funkcioniranje,
- spoznali sprožilce stresa in jih prepoznali pri sebi,
- z upoštevanjem praktičnih napotkov proaktivno delovali, da bo stresa manj.
Način izvajanja
Izvedba je interaktivna in vključuje diskusije, samoanalizo, vaje. Udeleženci so vabljeni k aktivni udeležbi in razmišljanju, kar vodi do osebnih uvidov in iskanja konkretnih rešitev. Z njihovo pomočjo se ustvari temelj za pozitivno rast vsakega posameznika.
Predavateljica prenaša znanje z metodami možganom prijaznega učenja, nagovarja udeležence z različnimi učnimi potrebami in stili različno, zato da vsebine lažje razumejo in se učijo hitreje. Z vajami se učijo tudi izkustveno.
JESTI V KORAKU Z NOVIMI ČASI
Zdrava prehrana, novodobne diete in skrb za gibanje
Vsebina programa
1. (Ne)zdravo prehranjevanje:
- pristop »verjamem vse, kar piše na internetu«,
- osnove zdravega prehranjevanja,
- 12 korakov zdravega prehranjevanja,
- prehrana in gibanje z roko v roki,
- »za vsako bolezen raste rož’ca« – za vsako bolezen se lahko poišče primerna prehrana,
- kombinacija diet pri različnih težavah z zdravjem.
2. Sodobne prehranske smernice – modna muha ali resnica:
- predstavitev sodobnih prehranskih smernic,
- novodobne diete in njihov vpliv na zdravje,
- povezanost prehrane s stresom in staranjem.
3. Alergije na hrano – mit ali resnica:
- povezanost hrane in alergij (laktozna in glutenska, intoleranca, GERB, holesterol ipd.),
- kaj lahko naredimo sami, brez zdravil,
- koliko poznamo sebe in vpliv prehrane na naš organizem.
Komu je program namenjen?
Program je namenjen: mladim, z internetom »poučenim« o »zdravi prehrani«; srednji generaciji, ki išče »čarobne« rešitve v receptih in načrtih povsod in jih ne najde nikjer; starejšim, ki iščejo »čarobno paličico« večne mladosti in zdravja.
Cilji programa
- Seznaniti se s pomenom prehrane in gibanja za svoje zdravje in se naučiti zdravega prehranjevanja,
- seznaniti se s sodobnimi prehranskimi smernicami,
- ločiti med modnimi muhami in ustreznimi prehranskimi smernicami,
- spoznati novodobne alergije ter izpodbiti ali potrditi mite glede alergij in hrane,
- spoznati, da je pomembno, da ohranjamo stik z naravo in da k prehrani ne pristopamo na način, da verjamemo vsemu, kar piše na internetu, ampak da izhajamo iz sebe.
Zakaj bi se vključili v program?
Da bi pri svojem delu lahko:
- upoštevali smernice glede zdrave prehrane,
- poglobili zavedanje o zdravi prehrani ter pomenu gibanja,
- z izbiro ustrezne hrane in gibanjem zmanjšali ali omilili stres, posledice staranja in alergije,
- znali ločiti med modnimi muhami in miti glede prehrane ter diet in pri pripravi zdrave hrane izhajali iz sebe in narave.
Način izvajanja
Program je kombinacija predavanja in interaktivnega sodelovanja udeležencev v pogovoru. Tekom predavanja se udeleženci seznanijo s sodobnimi prehranskimi smernicami in miti ter modnimi muhami na tem področju. Z usmerjenim vodenjem predavatelja pa prepoznajo, kaj bi bilo potrebno pri njihovi prehrani spremeniti in kako lahko to naredijo na hiter in preprost način.